Annons:
Etikettmassage
Läst 6766 ggr
savvyranch
5/12/14, 6:37 AM

Visitation = din dagliga kontroll av hästen

Man kan kanske i början tycka att det känns jobbigt men snart kommer det att bli en vana och rutin som går bara av sig själv. Och det ger dig så viktig information om hur din häst mår och kan i ett tidigt stadium ge dig möjlighet att rätta till eventuella problem

 Före och efter träning och vid intag 

Visitera först genom att dra din hand med tryck över hela hästen. Från nacken till svansroten. Man ska dra lugnt och stadigt. Plötsliga tryck och hastiga rörelser kan vilken häst som helst reagera på och då får du inte rätt svar. Din häst ska klara ett fast, stadigt tryck längs hela överlinjen utan att svanka, rycka eller på annat vis visa obehag.

Samtidigt som du kratsar hovarna så kan du passa på att se att skon sitter som den ska. Den ska inte sitta snett, glappa och inga nitar ska ha öppnat sig. Känn även på strålen och ballarna. Sök efter svampighet, värme och dålig lukt.

Känn efter om benen känns kalla, inte har några svullnader eller värme.

Känn på senorna – tryck jämt och långsamt. Böjsenans kanter ska ha en fast konsistens. Svullnad, värme och om hästen reagerar då du visiterar senan kan tyda på skada.

Varma hovar är också ett varningstecken. Ta reda på orsaken. Om hästen är varm i alla hovar kan det vara foderrelaterat. (händer ofta i början av betet) och går oftast över. Men ha koll på det.

Kontrollera gallor.  Många hästar har gallor och då är det viktigt att känna till orsaken till dessa och veta om det har blivit någon förändring.

Det finns olika sorters svullnader i benen. En del hästar blir svullna i bakbenen då de har stått stilla. Det är vätskeansamlingar som beror på dålig cirkulation. Dessa svullnader försvinner oftast då hästen börjar röra på sig. Man kan även linda benen på natten för att minska svullnaden. Det bästa för en sån häst är att vara ute mer.

En varm svullnad ska man alltid vara uppmärksam på.

Svullnad som vi kallar gallor är ofta i senskidorna bak eller i kotlederna fram. Många har inga problem av dem men var uppmärksam på om de förändras. Viktigt att veta orsaken till gallor och utesluta skada eller överbelastning. Blir det värre, ömmar eller har värme. Sök hjälp  

Kontrollera körtlarna när du sätter på träns eller grimma och titta på insidan av näsborrarna.

 Bakom ganachen och upp mot örat har hästen sina spottkörtlar. De kan svullna av att de ändrat foder och/eller ätit för mycket gräs. Det är vanligt. Men om hästen ömmar, har feber så kontakta veterinär. Då kan hästen ha en infektion i kroppen.

Titta även på hästens tandkött för att se vad som är normalt för din häst. Vid eventuell sjukdom ändras färgen och man kan snabbt se att något är på tok.

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt

Annons:
Fjäril
5/13/14, 8:12 PM
#1

Bra tips! Jag brukar ta tempen på min häst innan hon ska arbetas ordentligt. Man lär också känna sin häst. Ett tecken på att vår tjej inte skulle må bra hade varit om hon inte tog emot godis/morötter 🙂

Vad gäller varma hovar har jag fått lära mig att det handlar om cirkulationen. Ju mer "varma" (inte heta) de är desto mer cirkulation får de. Däremot ska de vara jämnvarma, inte att en hov känns hetare än någon annan.

Sajtvärd på Övernaturligt

savvyranch
5/14/14, 9:17 AM
#2

Ja just.. Om hästen har rört på sig så blir ju hela hästen varm och det är bra. Och den ska inte vara väldigt varm. Men som du säger så ska man jämföra alla hovarna, känna på strålen och kronranden för att se om de är "svampiga". Då kan det vara hovböld på gång eller hovröta. 

Att gå igenom sin häst dagligen ger en bra bild av hur hästen är då den mår bra, vilket gör att du snabbt kan upptäcka om den beter sig eller är annorlunda. Att upptäcka skador eller sjukdomar tidigt gör det så mycket lättare att rätta till. 

Man ser också mycket på hur hästen är tillsammans med de andra hästarna. Är den framåt och tar plats eller är den plötsligt vid sidan om och går undan fast den inte gör så normalt?

Jätte bra skrivet

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt

Upp till toppen
Annons: