Forskning

Behandla senskador med stamceller

2013-06-12 11:12 #0 av: savvyranch

Posted by Sara Mon, September 24, 2012 08:12:12

Sjukdomar

Stamceller är celler som kan dela sig och bli flera olika celltyper - de producerar alltså inte bara kopior av sig själva utan kan göra andra typer av celler. Stammceller hittas i till exempel embryot, navelsträngen och benmärg. Stamcellerna i ett tidigt embryo konstruerar alla delar i kroppen och det är de celler som kan göra flest antal celltyper. Stamceller från en vuxen individ kan bara dela sig till ett begränsad antal celltyper, till exempel kan stamcellerna i benmärg bilda bland annat ben, brosk och senor.


Forskningen om hur man kan använda stamceller för att läka skador och behandla sjukdomar är intensiv, även inom veterinärmedicinen. Man har kommit längst på häst men forskarna undersöker även möjligheten att behandla till exempel hjärtproblem hos hundar med stamceller. Stamceller har använts i försök vid operationer av bencystor och för att reparera frakturer och skadat brosk men den hittills största användningen är vid behandling av senskador.

Vid normal läkning av en senskada bildas ärrvävnad som har lite annorlunda egenskaper jämfört med den friska senan. Det är inte ovanligt att funktion och hållbarhet hos senan blir sämre efter läkning på grund av det. I de flesta vävnader finns celler som kan läka en skada genom att bilda nya celler av flera olika typer men den processen verkar inte vara så effektiv i senor hos vuxna hästar. Forskarna som har behandlat senskador med stamceller har lyckats generera ny frisk senvävnad i stället för att bara läka skadan genom ärrbildning.


Läs mer här javascript:nicTemp();

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2013-06-13 14:53 #1 av: viktoria91

¨Väldigt intressant! Har själv en ponny som fick en väldigt svår gafflebandsskada, skulle aldrig kunna rida henne igen och hade tur om hon blev bra nog att gå i hagen resten av livet. Hon är i dag fullt ridbar och på UL syns inte ett spår av skadan!

Anmäl
2013-06-13 20:41 #2 av: savvyranch

Vilken härlig historia. Blir så glad när det går att hjälpa våra fyrbenta vänner. 

Grattis


värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.