Sjukdomar

Kolik

2013-05-05 11:56 #0 av: savvyranch

Viktigt med tillgång till vatten!

Det har varit extremt många kolikfall denna vinter. Så obehagligt. Mina hästar har haft flera gånger och även en annan häst i stallet, de klarade sig men det är hemst att se hur ont de har. 

Min granne blev tyvärr av med sin häst. Trots att hon hade en Thermobar och var noga med att vattna inne också. 

Nu börjar de snurra i mitt huvud, varför blir det så här?

Vädret säger många men vi har haft många kalla vintrar och hästar ska väl vara utegående djur. Och varför drabbas bara några och inte alla? 

För mig låter det troligare att det finns ett mag/tarmproblem i botten. Tyvärr har en stor del av våra hästar problem med mage och tarm. 

Mitt råd är att göra en mag/tarm kur på hästen mellan varven. Varför inte vid foderbyten såsom före och efter bete. 

En mag/tarmstörning är också en orsak till att hästen inte musklar sig som den ska. Kroppen får inte det den behöver eftersom systemet inte fungerar. 

Men då du köper ett kost tillskott. Se till att du köper av bästa kvalitet. Min rekommendation är att kontakta AME- produkter. Deras produkter är rena och de har arbetat med kosttillskott för hästar sedan 1970-talet. 

javascript:nicTemp();

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2013-05-12 22:47 #1 av: millan2000

Magproblem är allt vanligare om tex stressrelaterat dvs magkatarr. Är själv diplomerad hästmassör så visst är det viktigt att hela kroppen funkar på ens häst. Men har man mkt amgproblem ska man vända sig till veterinär tycker jag. Jag har haft kolik två ggr i mitt hästfyllda 40åriga liv. Den en var en unghäst som bara. Behövde avmaskning o den andra var n häst jag hade installad är det inte fanns vatten i hagen vintertid.
Det stallet hade många kolikhästar o ofta. Kan tala om vad det berodde på,som är vanligt i många stall. Spån på golvet,ut kl.8 in kl.15. Inget vatten i hagar vintertid. Många hästar hade diet...dvs en fullständiga häst som arbetade 6dgr/v fick kanske 8-10kg hö och säkert 3kg krafft plus betfor o diverse tillskott. Detta utöver lång tid i box leder till krubbitning o kolik. Jag har eget stall nu och har tidigare hyrt eget helt stall. Har alltid halm som strö då det är gjort forskningsstudier om visar att hästar sover bäst på halm plus att dom alltid har något att tugga på. Grovfodret ska vara största givan och kraftfoder ett litet komplement. Tillskott endast ibland om det är absolut nödvändigt. Vattenkopparna rev jag ut i mitt stall. Hästar dricker aldrig tillräckligt i vattenkoppar. Jag har hinkar. Jobbigt ja men klart bästa för hästen. Termobar vintertid i hagen. I kolikstallet tog jag hand om en häst en gång,av enhändelse nöp jag i skinnet o det åkte inte tillbaka,totalt uttorkad. (Våra hästar hade hink i det stallet fast jag fick sköta det själv)däremot är det bevisat att om vattnet är ljummet eller iskallt det skiter hästarna i,det har det gjorts en studie om.

Hästar betar minst 18tim/dygn..så vad ska dom hitta på i boxen? Dom blir stressade av att bara stå inne,högivan tar ju slut fort! Har dom då bara spån kvar..och många vill ha sitt övre galler öppet på boxdörrar tex. Oerhört stressigt för hästen. Helt plötsligt är deras revir/egna område mkt större o dessutom springer det både folk o hästar på det.

Och ridningen sen...vintertid är många oerhört lata. Jag Rider lika oavsett väder och det är väldigt varierat. Har själv fött upp,ridit in tränat o tävlat dressyr o western till medelsvår nivå. Min häst har alltid varit välmusklad och aldrig skadad! Jag har även kört in hästen o varierar med det åxå. I skogen far jag fram över stockar o stenar,är det är snårigt o stenigt o upp o ner. Banjobb var tredje dag ca o även är varierat. Rider jag ut sitter jag inte o halvsover utan. Vi jobbar. En vilodag kan vara ett slött skrittpass.

Ja inte vet jag. Jag är 40 och köpte första hästen när jag var 18,ridit sen 7 års ålder o haft foderhästar innan köp. Haft unga,äldre,hingstar,valacker,ston,kallblod,varmblod,ja en islänning tog jag hand om en period. Jag har aldrig haft en skadad el sjuk häst förutom de två kolikerna och faktiskt hovbölder,men det berodde på en 2åring som var så stor o plattfotad att han helt enkelt behövde skor redan då. Så fort han fick skor kom inga fler hovbölder.

Så kontentan av det hela, jag tror många sköter sina hästar så väl att man inte ger dom det om eg behöver,i all välmening,o skapar många problem hos sin häst själv.

Nu behöver ingen bli förbaskad :) finns säkert de med andra sikter. En jag har lång erfarenhet v att verkligen prova på det mesta. Jag tror inte jag haft tur! Så enkelt är det aldrig med dessa djur!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.