Foder

Hästen har ett behov av att dricka mycket, snabbt.

2013-04-16 23:52 #0 av: savvyranch

För bytesdjur är vattenhålet ett mycket farligt ställe där rovdjur kan smyga sig på det, därför gäller det att få i sig vatten snabbt. Hästen är fortfarande inställd på detta.

En häst består av 60-70% av vatten. Om vätskeförlusten överstiger 10% kan det vara livshotande för en häst. Hästen förlorar vätska varje dag via träck, urin, avdunstning från hud och andningsvägar. En arbetande häst förlorar ungefär, genom svett 10-15 liter per timme hos en 500 kilos häst.

En häst kan dricka upp till 50 liter vatten per dag. Lite beroende på storleken på häst!

Redan mindre obalans kan skapa problem som t ex prestationsnedsättning och störningar i magtarmkanalen och kolik. Tänk på att ha vatten ute ALLTID. 

I en studie gjord vid SLU visade det sig att hästar somhade en vattenkopp med ett flöde på 2-3 liter/minut inte tillgodosåg sitt vattenbehov. 

När dessa hästar erbjöds vatten ur hink ökade deras vattenintag med 30-40%. Har man bara vattenkoppar börj man ha stora vattenkoppar med högt flöde. Annars rekommenderas att ha hink eller balja vid sidan om.

Då kan hästen dricka så som den behöver och man kan själv ha koll på hur mycket hästen dricker.


värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2013-04-17 20:58 #1 av: viktoria91

Har bara vatten i balja till min ponny, hon dricker bättre och jag har exakt koll på hur mkt hon dricker.:-)

Anmäl
2013-04-19 15:02 #2 av: Caroline L

Jag har vattenhink till min häst eftersom stallet inte har några vattenkoppar. Jag får fylla på hinken flera gånger om dagen och funderar på att köpa en till, så hon har två.

Anmäl
2013-04-19 16:48 #3 av: savvyranch

Hej

Bra. 

Det är lite extra jobb med att ha vattenhink men det lönar sig. Jag har många gånger stått i stall utan vattenkoppar och det går hur bra som helst. Men jag brukar ha en större balja för att de ska ha mycket vatten. Är man rädd att de ska välta dom så kan man ta ett stort däck och ställa dem i eller bygga runt om dem. 

Annelie

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2013-04-19 17:53 #4 av: Caroline L

Min hink hänger på väggen, så den kan inte välta. Man sätter fast den där. Men är trött på att hon slänger hö och morötter i vattenhinken hela tiden och den dammar ju lätt. Är hästarna i stort behov av rent vatten eller gör det ingenting om det är lite damm eller hö i vattnet?

Anmäl
2013-04-19 19:03 #5 av: LinaN

Jag började hinka min häst nu i vintras när vattenkopparna frös. Och det kommer jag fortsätta med. Han drar i sig utan problem 25-30 liter i ett svep när man häller upp till honom.

Jag tackar min lyckliga stjärna att han inte fått kolik tidigare under åren på bara vattenkopp. Nu fungerar ju vattenkoppen som tillägg, men har vi ridit och han har druckit upp hinken så går han till vattenkoppen medan jag fyller på vattenkannan som jag använder för att släpa vatten från sadelkammaren.

Har en till vattenhink som jag ska skruva upp i boxen bredvid den andra så han alltid har 30 liter hängandes, åtminstonne tills han druckit upp det ^^

Jag kör på hinkar med flat baksida, det har gjort hela vattenhinks-projektet mycket enklare! :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-04-19 21:11 #6 av: Caroline L

Jag tycker också att vattenhinkar är det bästa alternativet, i varje fall om det är så att en vattenkopp inte har tillräckligt högt flöde. Men visst innebär det lite extra slit med att släpa vatten och orka hålla upp den tunga hinken för att sätta fast den Skämtar

Min hink har också flat baksida, så den sitter bättre mot väggen. Sist jag kom till stallet lite senare än vanligt hade ingen fyllt på med vatten till henne så jag hann knappt in i boxen innan hon började dricka från hinken, fick stå och hålla den ett bra tag alltså haha. Hon drack upp halva hur snabbt som helst.

Ska försöka köpa två nya hinkar, gärna lila eller rosa eftersom det passar henne så bra. Men har ingen direkt aning om vart man hittar sådanna? Med flata baksidor? Jag fick med denna när jag flyttade in för snart tre veckor sedan. Jag var så stressad med all flytt att jag glömde bort att köpa vattenhinkar, och även saltsten! Men såg dagen efter att min snälla stallägare hade satt in en i boxen hihi. Förlägen

Anmäl
2013-04-20 01:07 #7 av: BeanLady

Min tjej får vatten i balja på golvet i boxen och ute, båda ställs i däck. Hon dricker bra och jag får direkt vetskap om hon druckit sämre en dag!
Jag köpte mina baljor på rusta, rosa med två handtag, funkar kanonbra!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.