Massage

Hästmassagens fyra faser

2013-03-02 23:24 #0 av: savvyranch

Hästmassagens fyra faser

Hästmassagens fyra faser

·   Reparerande

·   Nollställande

·   Återuppbyggande

·   Förebyggande

 

Fas 1 – Reparerande fasen

Detta är det massören gör först och främst.
Massören känner igenom hästen och börjar massera de ställen som är spända och/eller ömma.
Hästmassören reparerar helt enkelt det som inte har sin fulla funktion. En spänd eller öm muskel kan aldrig jobba med full kapacitet, vilket leder till att hästen kompenserar med närliggande muskler, och problemet ligger inte längre hos en muskel utan hos en hel muskelgrupp, och det är här rörelseapparatens störningar blir tydliga.

 

Fas 2 – Nollställande fasen

Den nollställande fasen är den som påbörjas när läkningen är igång. Alla muskler har en ursprunglig funktionell position och så fort den avviker från denna kämpar omgivande muskler för att återställa funktionen, då uppstår kompensationsproblem. När vi löser upp muskelspänningarna slutar omkringliggande muskler att kompensera och läkningen är igång.
Den nollställande fasen uppnår man genom framförallt stretching och underhållande massage. Vid stretchingen ökar du rörelseomfånget och muskelns kapacitet och muskeln blir nollställd när den töjs ut och får blodgenomströmning. Den nollställande fasen är en förutsättning för återuppbyggnad, som beskriv nedan.

 

Fas 3 – Återuppbyggnadsfasen

När vi har nollställt en muskel, och därmed en hel muskelgrupp finns inte längre några spänningar eller någon ömhet kvar. Men på grund av att muskeln har varit dysfunktionell under en kortare eller längre tid så har man tröttat ut och försvagat muskeln och muskelgruppen, och detta måste återuppbyggas.
Återuppbyggnad sker med rätt träning och foderstat och kombineras med förebyggande åtgärder.

 

Fas 4 – Förebyggande fasen

När vi har löst ett problem och börjat återuppbyggnaden så börjar även förebyggnaden för problem. Detta innebär förebyggande massage på enkel nivå som hästägaren själv kan lära sig, regelbundna besök av massör samt tänjning före och stretching efter motionspassen. Denna fas ska du alltid bära med dig under hela ditt hästliv eftersom att du med enkla metoder kan spara tid och pengar genom att lägga ner ett par minuter per dag på förebyggande åtgärder, och i gengäld slippa dyra veterinärräkningar, produktionsbortfall i form av utebliven träning t.ex på grund av skada och eventuellt också utebliven tävling m.m.

 

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2013-03-06 12:03 #1 av: Linnea

Många hästägare tror tyvärr att enbart massage ska få bort deras problem och även vissa massörer verkar tro detta. Massagen tar bort akuta problem och hjälper till under ny uppträningsfas då andra muskler gärna blir stela. Man ska inte glömma bort att anledningen till nästan alla stelheter/skador beror på det arbete hästen utför. Om man fortsätter likadant så kommer problemen bestå, oavsett hur mycket massage hästen får.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2013-03-06 12:26 #2 av: savvyranch

Hej

Stämmer bra det. 

Massagen har en enorm inverkan på hästen. Den kan användas i förebyggande, uppbyggande och rehabilitering. 

Men som sagt så är det jättetråkigt med människor som tror att de kan utföra mirakel.  Det handlar om samarbete mellan massör-hästägare och häst. 

Vid minska lilla tveksamhet ska man först kontakta en veterinär för en undersökning och SEN behandla med massage. 

Och du har helt rätt i att det har med arbetet och sättet hästen tränas att göra.

Även om massagen tar bort akuta problem som du säger så finns det ju en anledning till att problemet uppstod. 


värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2013-03-06 12:29 #3 av: Linnea

Många ryttare vill/kan inte riktigt erkänna att deras ridning orsakar hästen smärta/problem. Det kan ju kännas ganska hemskt men om man blundar för det så blir det inte bättre.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2013-03-06 15:56 #4 av: savvyranch

Hej

En del av arbetet som massör är att kunna förmedla det jag känner till människan på ett sånt sätt att det blir en ändring. 

Men jag kan aldrig bestämma utan ge råd. 

Annelie 

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.