Sjukdomar

Kissing spines hos häst

2013-03-02 18:26 #0 av: savvyranch

Kissing spines hos häst

Jag har just gått en fördjupningskurs i hästens rygg och ryggrehabilitering. 

Hittade en bra artikel om Kissing Spine på häst

Kissing spines hos häst

En vanlig diagnos i samband med ryggbesvär hos hästar är överridande tornutskott eller så kallade ”kissing spines”.  Alla hästraser, kön och åldrar kan få kissing spines. 

Vid denna sjukdom ses förändringar i bröst- och/eller ländkotornas tornutskott. Tornutskotten är närmare varandra än normalt eller har förändringar i form av ökad bentäthet (skleros), minskad bentäthet (lysis) eller så kan de till och med vara i kontakt med varandra eller vara sammanvuxna 


Tornutskott i sadelstaden på en häst med kissing spines. Röntgenbild från Universitetsdjursjukhuset vid SLU.

Symtomen vid kissing spines kan vara mycket olika. Det är viktigt att veta att alla hästar med kissing spines inte har problem av det! 

Läs mer här javascript:nicTemp();


Med hjälp av massör eller annan terapeaut så kan du hålla musklerna kring skadan i ordning. 


värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2013-03-18 18:47 #1 av: KallaMigMimmi

En hest med kissing spines kan inte bli frisk av massage men det kan hjelpa den mycket. av egna erfarenheter  behøver den mycket massage før att hålla musklerna i korset och bakbenen från att bli stela. ochså stretchning av bakbenen efter trening er viktigt før hestar med problemet

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.