2013-02-23 13:54 #0 av: savvyranch

Fick rådet av en veterinär på en av kurserna att det går alldeles utmärkt att använda mjällschampo. T ex Fenuril eftersom det är svampdödande

Läs mer javascript:nicTemp();

Fortfarande blött och geggigt i hagen? Då är risken för att hästen drabbas av mugg stor. Med rätt skötsel och vård kan du undvika och bli av med mugg. Mugg, är en hudinflammation hos häst som annars kan utvecklas till en sårinfektion.

Var noga med att kontrollera karlederna dagligen och var vaksam på skorv och sår i karleden. För att få bort eventuell torkad lera räcker det oftast med att rykta och borsta som vanligt.

Om du vill tvätta hästen ska du använda en mild tvål, till exempel Lactacyd. Hästens hud är känslig i karlederna så kom ihåg att smörja in huden efteråt om den är uttorkad. Vanlig majsolja är bra till detta.

Många väljer att klippa hovskägget för att det ska bli lättare att hålla rent. Det är inte nödvändigt, tvärtom skyddar hovskägget mot smuts och lera.

Behandla muggen

För att bli av med mugg smörjer du in benen och sårskorporna med salicylsyrevaselin. Eftersom infektionen sitter under skorpan är det viktigt att de torra partierna mjukas upp och skorpan trillar av. Därefter bör du tvätta med ett desinficerande shampo, till exempel Hexocil

Om muggen inte ger med sig kan veterinären ta ett skrapprov för att ta reda på vad som orsakar inflammationen. Ibland kan någon form av antibiotika vara nödvändigt.

Ps. Visste du att man förr i tiden kissade på hästens ben när den hade mugg? Förmodligen trodde man att urinens desinficerande effekt skulle göra underverk. Idag finns det knappast några veterinärer som rekommenderar denna typ av huskur