Annons:
Etiketthudsjukdomar
Läst 3996 ggr
savvyranch
2013-02-23 13:46

Knutor i hästens hud

Vanligt med knutor nu på vintern.

Under vinterhalvåret är det inte ovanligt att hästar får knutor i huden, antingen enstaka i sadelstaden eller flera utspridda över kroppen. Knutorna kan bero på flera orsaker.

Här ger vi dig mer information om hudknutorna och tipsar om vad du kan göra för att förebygga problemet

En enstaka, oöm hudknöl som sakta växer till sig på ryggen är ofta en hårsäcksinflammation, orsakad av ett stopp i talgkörtelgången. Detta kan åtgärdas genom att man tvättar med alsolsprit och på så sätt får knutan att torka ut. Om inte det hjälper kan veterinär behöva tillkallas för att ge kortison

Håll hästen ren

Ofta beror knutorna på att svettavlagringar har samlats eller att smuts och stöv har trycks ihop under vojlock eller täcke. Hästen duschas kanske inte lika ofta på vintern som under sommarn, i och med det blir det mer smuts som torkar in i hårremmen.

För att förebygga knutorna kan man svampa av hästen när den blivit svettig och vara noga med att rykta regelbundet och grundligt med en tät borste. Låt även hästen gå utan täcke då och då så att huden luftas ordentligt

Tvätta vojlockarna, schabraken och paddarna

Vojlockar bör torkas av efter varje ridtur för att förhindra beläggning av stöv. Du bör även tvätta textilvojlockar ofta och om du har en häst som svettas mycket kan det vara bra att ha flera vojlockar att byta med.

En annan typ av hudknutor är de som snabbt slår ut över hela hästens kropp. Det är oftast en foderbetingad reaktion och lindras genom en förändring av foderstaten.

Kan vara foderreaktion

Har man en häst som reagerar på näringsrikt hö eller hösilage kan man ge den ett som har lägre näringsvärde. Det kan vara bra att ha en del fjolårshö kvar under hösten och blanda med så att hästen inte bara får näringsrikt årshö. Se till att alla foderbyten sker under långa perioder och var sparsam med kraftfoder.

Om man inte tar hand om knutorna kan det bli besvärligt och obehagligt för hästen. Det kan bli så att man till sist inte kan använda sadel och det kan bli fula sår

javascript:nicTemp();

: 2013-01-31 16:13

'Artilel från Agria.se

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt

Annons:
Upp till toppen
Annons: