2013-02-20 16:54 #0 av: savvyranch

Det är viktigt att stretcha din häst.

Man stretchar hästen för att töja ut musklerna efter arbete och för att förebygga skador. Stretching minskar risken för träningsvärk och anses underlätta bortförsel av slaggprodukter, om t ex mjölksyra.

Vid hårt arbete drar musklerna ihop sig och kan bli korta och stumma, vilket påverkar hästens rörelser.

En muskel som är vältränad, elastisk och smidig drabbas inte lika lätt av bristningar eller andra skador, som en kort och stum muskel. En häst som stretchas efter arbete behåller sin flexibilitet, smidighet och rörlighet.

När man stretchar sträcks muskeln ut till ett ändläge där muskelfibrerna töjs ut maximalt. Varje häst har sitt eget ändläge och det måste man ta hänsyn till. Precis som vi människor, är en del hästar mer viga än andra.

Hur länge man ska stretcha en muskel har diskuterats mycket. En amerikansk undersökning på hur lång tid muskeln behöver för att släppa efter, har visat att muskel inte behöver mer än 5-6 sek för att släppa. Istället är det viktigt att upprepa. Stretcha tre gånger istället för 30 sek. Hästen blir också mera samarbetsvillig när man jobbar i kortare stretchfrekvenser.

Forskningsresultat har visat att det krävs regelbunden stretching för att resultatet ska bli varaktigt. Det räcker alltså inte med en till två gånger i veckan. Helst ska stretchingen utföras efter varje arbetspass.

Stretching är någonting man lär hästen. Man uppmuntrar hästen att släppa efter successivt. Tills den själv hjälper till med övningen. Det gäller att ha tålamod och inte ge upp! De flesta hästar uppskattar stretching och lär sig att tycka om det. Man ska inte tvinga hästen, den ska uppleva det som något positivt.

Ha alltid ett öga på hästen och läs dess reaktioner. Hästen kan vara öm i musklerna och reagera kraftigt.

De första gångerna bör man inte ha hästen uppbunden när man stretchar. Ha en medhjälpare.

När du stretchar hästen, tänk då på VILKEN muskel du vill komma åt. 

Läs mer här javascript:nicTemp();