Massage

Hästmassagens effekter

2013-02-12 19:07 #0 av: savvyranch

Detta händer då din häst får massge

Ökar cirkulation av blod och lymfvätska, dvs bättre näringstillförsel och bättre borttransport av slaggprodukter 

Ökar utsöndringen av slagg och gifter från kroppen. Därför kan hästen ibland drabbas av till exempel förkylning efter de första behandlingarna. Sjukdomen finns redan i kroppen och massagen aktiverar den och driver ut den.

Lägre blodtryck till följd av ökad cirkulation och utrensning.

Avslappning. Väldigt viktigt för alla arbetande hästar. Eftersom att massagen påverkar både muskel och nervsystemet och skapar en avslappning som hjälper hästen att sänka sig både fysiskt och mentalt och ger en annan form av vila.

Löser muskelkramper. Små kramper kan ibland ställa till med stora problem. Massage mjukar upp och löser upp kramper och spänningar innan de sprider sig.

Smärtstillande, då massagen utlöser hormonet endorfin i kroppen som fungerar lugnande och smärtstillande.

Ökar bandet mellan dig och hästen. Det är viktigt att själv lära sig att massera sin häst för vardagsbruk. Genom att regelbundet massera sin häst ökar man de psykiska och emotionella banden mellan dig och hästen, ni får bättre kontakt och hästen ser upp till dig som ledare. Detta är jätteviktigt att göra med unghästar för att de ska lära sig att slappna av vid hantering.

Kroppskännedom. Hästen blir med kroppsmedveten och får bättre koll på var den har sina ben, sin rumpa osv. Massage fungerar väldigt bra på snubbliga hästar och andra som inte har koll på sig själva.

Muskler och senor blir med elastiska, då massagen löser upp spänningar. Du vet själv hur skönt det är att få massage.

20% ökad prestation. Det är bevisat att hästen presterar upp till 20% bättre efter massage. För en tävlingshäst kan det innebära skillnad mellan vinst och förlust.

Glansigare hårrem, då gifterna försvinner ut kroppen och huden stimuleras vid beröringen så blir hårremmen som växer ut fräsch och vacker.

Hormonbalansen stimuleras när hjärnan får impulser av att förändringar sker i kroppen påverkas hormonbalansen positivt.

Nervsystemet stabiliseras, då nerver finns överallt i hela kroppen, och dessa berörs och stimuleras vid massage, så blir nervsystemet med aktivt och fungerar bättre. Om nerver ligger i kläm efter en skada, så kan massage göra underverk.

Stärker immunförsvaret. När gifterna försvinner ur kroppen så påverkas immunförsvaret positivt då det inte finns en massa sjukdomsalstrande saker i systemet som immunförsvaret måste jobba hårt med för att inga sjukdomar skall bryta ut. Skador och rörelseproblem förebyggs. Genom att hästen får bättre kroppsuppfattning, och mindre spänningar så är det givet att man förebygger skador och rörelseproblem.

Behåller kroppen i bättre fysisk kondition genom att musklerna aktivt masseras så släpper inneliggande spänningar och träningsvärk och hästen behöver inte anstränga sig lika hårt för att utföra ett arbetspass. Detta förklarar också varför prestationen höjs, då hästen tar i lika mycket som den är van vid, men den möter inget motstånd av trötta, stela muskler så får hästen ut mer utav varje träningspass, och konditionen ökar snabbare.

Förbättrar hästens hälsa och karriär då hästen mår bättre så presterar den bättre helt enkelt.

Bevarar rörelseförmåga vid ärrvävnad, då ärrvävnad aldrig blir lika elastiskt som den ursrungliga vävnaden, så hjälper massagen till att mjuka upp mer än vad hästen klarar av på egen hand, och slipper därmed dras med onödiga spänningar.

Bättre uthållighet och fysisk prestationsförmåga. Som jag nämnde ovan så försvinner smärtan, spänningarna och motståndet i musklerna och hästen kan prestera mycket bättre. 

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2013-03-30 14:21 #1 av: JohannaN

mycket intressantGlad har en mamma som är massör och vet ju själv hur bra det är för mig med min onda värkande kropp är jag som ny efteråt, så då borde det ju vara det samma med hästenGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-01-09 21:51 #2 av: Fjäril

Tack för en intressant artikel!

Har du några konkreta tips på hur massagen bör gå till? 

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2014-01-11 23:23 #3 av: savvyranch

Hur menar du?

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2014-01-12 09:55 #4 av: Fjäril

Ja, de enklaste sätten, då det kanske är svårt att förklara utan att visa, för hur och vart man masserar hästen :)

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2014-01-13 10:24 #5 av: savvyranch

Hej

Ja det är ju lättare att visa. Det beror ju helt och hållet på hästen och vad den behöver. 

Man tränar upp sin känsla för det.. 

Och det är jättespännande. 

Man drar handen över hästen och letar reaktion. En rysning, ökad värme eller kyla. Blir hästen upprörd och vill försvara sig så är det något djupare problem och en utbildad massör bör behandla det. 

Men du kan själv ge din häst lättare massage. Försök dra handen över din häst och se om du får något gensvar. 

Du startar med att lägga handen på nacken. Då hästen sänker huvudet så släpper du direkt. Då har du en lugnare och mer samarbetsvillig häst. 

Prova det först och återkom och berätta hur det var

värd för http://hastmassage.ifokus.se/

Lev livet här och nu. Kärleken övervinner allt


Anmäl
2014-01-13 20:11 #6 av: Fjäril

Tack!

Jag är väldigt "ompysslande" med min häst. Klappar, kramar och gos. Jag vet inte hur du menar med att lägga handen på nacken (mer än hur jag brukar göra), just för att ja, jag klappar henne mycket. Ska jag dra på något speciellt sätt?

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl